O ansamblu

Ansambel TIK-TAK so narodno-zabavni ansambel s Primorske – znani po odličnem štiri glasnem petju. Že kar nekaj let razveseljujejo poslušalce in obiskovalce na raznih koncertih, veselicah, porokah ter v radijskih in televizijskih oddajah. Udeležili so se nekaj večjih in pomembnih festivalov na področju narodno-zabavne glasbe (Števerjan, Vurberk, Slovenska polka in valček, Graška Gora) in osvojili zavidljive nagrade. Njihove dosedanje pesmi so predstavili na zgoščenki

Ljubezen je pesem srca, v bližnji prihodnosti pa že pripravljajo novo ploščo. Posneli so nekaj videospotov, ki se redno vrtijo na vodilnih televizijskih postajah. Poleg lastnih skladb preigravajo tudi številne pesmi iz zakladnice narodno-zabavne glasbe.
Skratka so mladi in veseli fantje, ki radi prepevajo vedno in povsod ter zabavajo in razveseljujejo poslušalke in poslušalce.

Člani ansambla Tik-Tak

Anže Širca
vokal, kitara
Jernej Faganel
vokal
Miha Arhar
harmonika
Boštjan Japelj
vokal
Uroš Japelj
vokal, bas kitara

Nagrade in priznanja

Srebrni zmaj

Vurberk
2019

Slakova plaketa za izvedbo

Vurberk
2019

Bronasti zmaj

Vurberk
2017

Šifrarjeva plaketa za najboljšo večglasno vokalno izvedbo

Vurberk
2017

Slakova plaketa za izvedbo

Vurberk
2017

Nagrada občinstva

Števerjan
2016

Bronasti zmaj

Vurberk
2014

Srebrno priznanje občine Postojna

Postojna
2014

Nagrada občinstva

Števerjan
2013

Srebrni pastirček

Graška gora
2012

Srebrna velikonočnica

Odmev z Boča
2010

 

Biografija

Začetki ansambla TIK-TAK segajo v leto 2006, ko so za inštrumente poprijeli Uroš Japelj (bas kitara), Jernej Faganel (harmonika) in Robi Frelih (ritem kitara). Na začetku so igrali in prepevali ožjemu krogu sorodnikov, vse tja do pozne jeseni leta 2007, ko so priredili martinovanje za širši krog sorodstva pri »Šmajevih« na Vrabčah. Prav na ta dan se je ansamblu pridružil še Boštjan Japelj (pevec in harmonikar) in takrat se je začelo čisto zares – vse na en, dva, tri. TIK-TAK od nabave ozvočenja, do prvih resnih vaj pri Ljubotu v »Hribuci«. Sprva so nastopali le na rojstno dnevnih zabavah in zabavah zaprtega tipa. Marca 2008 jih je opazil in na vajah obiskal gospod Andrej Bratož in tako je sledil prvi javni nastop na velikem odru prireditve Prijatelji ostanimo prijatelji v Pivki. Sledile so še bolj intenzivne vaje, njihova mentorja sta postala najprej Vili Bertok, kasneje pa Jani Rednak, prav tako pa so se začeli vrstiti nastopi – od raznih veselic, proslav, zabav zaprtega tipa, do koncertov. V letu 2008 so nastopili na predizboru festivala Vurberk 2008 v Podnanosu, kjer so zaigrali nekaj uvodnih skladb in predstavili prvo avtorsko pesem Ljubezen je pesem srca. Maja 2009 so zopet stopili na oder predizbora za festival Vurberk 2009, vendar tokrat v vlogi tekmovalcev. S pesmima Ljubezen je pesem srca in Moja rodna vas so ogreli srca poslušalcev in prejeli nagrado občinstva. Začetek leta 2010 je zaznamovalo sodelovanje na festivalu 16. Odmev z Boča s pesmima Ljubezen je pesem srca in Moja rodna vas, kjer so prejeli 2. nagrado festivala oziroma srebrno velikonočnico. V mesecu maju je postal basist Uroš prvič tatko. V letu 2010 je sledila menjava članov – Robija je na ritem kitari zamenjal Tadej Doles. Leta 2012 so se udeležili dveh festivalov – 42. festivala Števerjan, kjer so se s pesmima Njene solze in Bilo poletje je uvrstili v finalni večer in 37. festivala Graška gora poje in igra, kjer so za izvedbo pesmi Mesec prijatelj in Nov obraz prejeli srebrnega pastirčka.

Beri naprej

Basist Uroš je v tem letu že drugič postal tatko. V začetku leta 2013 so izdali svoj prvenec oziroma prvo zgoščenko z naslovom Ljubezen je pesem srca, na kateri je predstavljenih 8 skladb. V poletnih mesecih so se udeležili 43. festivala Števerjan (s pesmima Zunaj pomlad, v meni jesen in Ti nisi taka), kjer so prejeli nagrado občinstva. Konec leta 2013 se je ansamblu na harmoniki pridružil Jan Jazbec in tako je ansambel TIK-TAK postal petčlanska zasedba. V letu 2014 je župan občine Postojna ansamblu podelil srebrno priznanje Občine Postojna. Maja 2014 so se udeležili predizbora za festival Vurberk 2014 v Podnanosu, kjer so prejeli nagrado občinstva in se uvrstili v finalni večer samega festivala. Na 23. festivalu Vurberk 2014 so zapeli skladbi Tik Tak polka in Pesem ljubezni ter osvojili tretjo nagrado festivala oziroma bronastega zmaja. Leti 2015 in 2016 sta bili zelo plodni, saj so ju zaznamovala rojstva. Kitarist Tadej, pevec Jernej in harmonikar Jan so postali prvič tatkoti, basist Uroš pa že tretjič. V juliju 2016 so se že tretjič udeležili festivala v Števerjanu. Na 46. festivalu Števerjan 2016 so se predstavili z avtorsko skladbo Gospod oprostite in skladbo Zaradi pesmi iz zakladnice ter osvojili nagrado občinstva. Seveda so še naprej pridni, saj veselo vadijo in snemajo nove skladbe ter videospote, se pripravljajo na praznovanje 10-letnice in izid druge zgoščenke, še posebej pa so veseli in ponosni, ker jih boste lahko videli na dveh velikih festivalih narodno-zabavne glasbe – Slovenska polka in valček 2017 in Vurberk 2017.

Prikaži manj