O ansamblu

Ansambel TIK-TAK so narodno-zabavni ansambel s Primorsko-Notranjske regije – znani po odličnem štiri glasnem petju. Že kar nekaj let razveseljujejo poslušalce in obiskovalce na raznih koncertih, veselicah, porokah ter v radijskih in televizijskih oddajah. Udeležili so se nekaj večjih in pomembnih festivalov na področju narodno-zabavne glasbe (Števerjan, Vurberk, Slovenska polka in valček, Graška Gora) in osvojili zavidljive nagrade. Njihove dosedanje pesmi so predstavili na

prvi zgoščenki Ljubezen je pesem srca, ter na drugi zgoščenki Melodije srca. V prihodnosti pa že pripravljajo svojo tretjo ploščo. Posneli so nekaj videospotov, ki se redno vrtijo na vodilnih televizijskih postajah. Poleg lastnih skladb preigravajo tudi številne pesmi iz zakladnice narodno-zabavne glasbe.
Skratka so mladi in veseli fantje, ki radi prepevajo vedno in povsod ter zabavajo in razveseljujejo poslušalke in poslušalce.

Člani ansambla Tik-Tak

Boštjan Japelj
vokal
Jernej Faganel
vokal
Domen Šraj
harmonika
Anže Širca
vokal, kitara
Uroš Japelj
vokal, bas kitara

Nagrade in priznanja

3. nagrada festivala Števerjan

Števerjan
2022

Bronasti zmaj

Vurberk
2022

1. nagrada za najboljše besedilo

Vurberk
2022

Srebrni zmaj

Vurberk
2019

Slakova plaketa za izvedbo

Vurberk
2019

Bronasti zmaj

Vurberk
2017

Šifrarjeva plaketa za najboljšo večglasno vokalno izvedbo

Vurberk
2017

Slakova plaketa za izvedbo

Vurberk
2017

Nagrada občinstva

Števerjan
2016

Bronasti zmaj

Vurberk
2014

Srebrno priznanje občine Postojna

Postojna
2014

Nagrada občinstva

Števerjan
2013

Srebrni pastirček

Graška gora
2012

Srebrna velikonočnica

Odmev z Boča
2010

 

Biografija

Začetki ansambla TIK-TAK segajo v leto 2006, ko so za inštrumente poprijeli Uroš Japelj (bas kitara), Jernej Faganel (harmonika) in Robi Frelih (ritem kitara). Na začetku so igrali in prepevali ožjemu krogu sorodnikov, vse tja do pozne jeseni leta 2007, ko so priredili martinovanje za širši krog sorodstva pri »Šmajevih« na Vrabčah. Prav na ta dan se je ansamblu pridružil še Boštjan Japelj (pevec in harmonikar) in takrat se je začelo čisto zares – vse na en, dva, tri. TIK-TAK od nabave ozvočenja, do prvih resnih vaj pri Ljubotu v »Hribuci«. Sprva so nastopali le na rojstno dnevnih zabavah in zabavah zaprtega tipa. Marca 2008 jih je opazil in na vajah obiskal gospod Andrej Bratož in tako je sledil prvi javni nastop na velikem odru prireditve Prijatelji ostanimo prijatelji v Pivki. Sledile so še bolj intenzivne vaje, njihova mentorja sta postala najprej Vili Bertok, kasneje pa Jani Rednak, prav tako pa so se začeli vrstiti nastopi – od raznih veselic, proslav, zabav zaprtega tipa, do koncertov. V letu 2008 so nastopili na predizboru festivala Vurberk 2008 v Podnanosu, kjer so zaigrali nekaj uvodnih skladb in predstavili prvo avtorsko pesem Ljubezen je pesem srca. Maja 2009 so zopet stopili na oder predizbora za festival Vurberk 2009, vendar tokrat v vlogi tekmovalcev. S pesmima Ljubezen je pesem srca in Moja rodna vas so ogreli srca poslušalcev in prejeli nagrado občinstva. Začetek leta 2010 je zaznamovalo sodelovanje na festivalu 16. Odmev z Boča s pesmima Ljubezen je pesem srca in Moja rodna vas, kjer so prejeli 2. nagrado festivala oziroma srebrno velikonočnico. V mesecu maju je postal basist Uroš prvič tatko. V letu 2010 je sledila menjava članov – Robija je na ritem kitari zamenjal Tadej Doles. Leta 2012 so se udeležili dveh festivalov – 42. festivala Števerjan, kjer so se s pesmima Njene solze in Bilo poletje je uvrstili v finalni večer in 37. festivala Graška gora poje in igra, kjer so za izvedbo pesmi Mesec prijatelj in Nov obraz prejeli srebrnega pastirčka.

Beri naprej

Basist Uroš je v tem letu že drugič postal tatko. V začetku leta 2013 so izdali svoj prvenec oziroma prvo zgoščenko z naslovom Ljubezen je pesem srca, na kateri je predstavljenih 8 skladb. V poletnih mesecih so se udeležili 43. festivala Števerjan (s pesmima Zunaj pomlad, v meni jesen in Ti nisi taka), kjer so prejeli nagrado občinstva. Konec leta 2013 se je ansamblu na harmoniki pridružil Jan Jazbec in tako je ansambel TIK-TAK postal petčlanska zasedba. V letu 2014 je župan občine Postojna ansamblu podelil srebrno priznanje Občine Postojna. Maja 2014 so se udeležili predizbora za festival Vurberk 2014 v Podnanosu, kjer so prejeli nagrado občinstva in se uvrstili v finalni večer samega festivala. Na 23. festivalu Vurberk 2014 so zapeli skladbi Tik Tak polka in Pesem ljubezni ter osvojili tretjo nagrado festivala oziroma bronastega zmaja. Leti 2015 in 2016 sta bili zelo plodni, saj so ju zaznamovala rojstva. Kitarist Tadej, pevec Jernej in harmonikar Jan so postali prvič tatkoti, basist Uroš pa že tretjič. V juliju 2016 so se že tretjič udeležili festivala v Števerjanu. Na 46. festivalu Števerjan 2016 so se predstavili z avtorsko skladbo Gospod oprostite in skladbo Zaradi pesmi iz zakladnice ter osvojili nagrado občinstva. Za skladbo Gospod oprostite avtorjev besedila Mateja Kocjančiča in glasbe, ter aranžmaja Marjana Turka so jeseni 2016 posneli videospot.

V aprilu 2017 so se fantje prvič predstavili na najprestižnejšem festivalu pri nas, to je festival Slovenska polka in valček, ki je potekal v Podčetrtku. Predstavili so se z lastno skladbo Povej mi, draga deklica. Avtor besedila je Jože Galič, avtor glasbe in aranžmaja pa njihov prijatelj Brane Klavžar. Za omenjeno skladbo so posneli tudi videospot. Leta 2017 člani ansambla Tik-tak niso počivali, temveč so se prijavili še na festival Vurberk 2017. Po uspešni predstavitvi v maju, na pred izboru v Podnanosu, kjer so prepričali tako občinstvo, kot strokovno komisijo, so se uvrstili na finalni večer 26. festivala Vurberk. Na festivalu so se jim uresničile dolgoletne želje. Prepričali so komisijo, ki jim je podelila Šifrarjevo plaketo za najboljšo večglasno vokalno izvedbo, ki jo ansambel lahko prejme samo enkrat, plaketo Lojzeta Slaka za najboljšo izvedbo v celoti, skupek vseh komisij in občinstva pa jim je prinesel bronastega zmaja, tretjo glavno nagrado festivala. Na gradu Vurberk so se predstavili s skladbama Kako si kaj (B. Klavžar / J. Galič / B. Klavžar) in Melodije srca  (B. Klavžar / J. Galič / B. Klavžar). Prav zadnja omenjena skladba je tudi naslovna njihove druge zgoščenke, ki je izšla ob njihovi desetletnici delovanja jeseni 2017.

Po izidu njihove druge plošče svoj odhod, zaradi službenih obveznosti napove kitarist Tadej Doles. Njegovo mesto na ritem kitari prevzame Anže Širca iz Kozarišč in z njimi še pred novim letom 2018 nastopi na velikem odru na Ptuju. V marcu 2018 svoj odhod napove tudi njihov harmonikar in klaviaturist Jan Jazbec. Svojo pomoč ansamblu obljubi do konca sezone 2018 tako, da junija začnejo z uvajanjem novega člana na harmoniki in klaviaturah Mihe Arharja iz Rovt. Miha ima prav tako, kot Anže izkušnje že iz prejšnjih ansamblov. Ansambel se čez zimo 2018/19 vneto pripravlja na nove izzive, veselice, poroke in ne nazadnje tudi na festival Vurberk 2019.  V maju ponovno prepričajo komisijo na pred izboru za Vurberk 2019 v Podnanosu in se še tretjič uvrstijo na glavni večer že 28. Festivala Vurberk 2019. Kot že tradicionalno se na festivalu, ki poteka v juniju odlično odrežejo in ponovno osvojijo plaketo Lojzeta Slaka za najboljšo izvedbo v celoti, ter srebrnega zmaja, drugo nagrado festivala. Na festivalu se predstavijo s skladbo iz Slakove zakladnice Ljubica podaj roko in avtorsko skladbo Dovolj je dni v življenju. Po številnih porokah in veselicah se konec avgusta 2019 podajo na Vrabče, od koder prihaja njihov vokalist Jernej in posnamejo videospot za skladbo Dovolj je dni v življenju avtorjev Braneta Klavžarja in Branka Zupanca. Konec oktobra priredijo tradicionalni koncert Urca s Tik-takom v Postojni, kjer so bili njihovi gostje prijatelji iz ansamblov Narcis, Jelen, Hram in Javor. Poleg omenjenih ansamblov so na oder stopili tudi legende narodno zabavne glasbe ansambel Braneta Klavžarja s katerimi so tudi skupaj zapeli nekaj skladb. Med njimi tudi znano Klavžarjevo Zaradi pesmi, katero so tudi izdali na drugi njihovi zgoščenki Melodije srca.

Poleg tega, da se Tik-takovci pripravljajo na novo sezono veselic in porok so za 8. marec pripravili koncert ob dnevu žena v Rovtah od koder prihaja njihov harmonikar Miha Arhar. Pridno snemajo tudi viže za tretjo zgoščenko, ki jo nameravajo izdati v prihodnosti. Morda pa niso izključili tudi še kakšnega festivalskega nastopa?!

Prikaži manj